Зареждане на корица... Преместете корицата за да позиционирате отново

Колко кафе е полезно да пием

 Някои хора не могат дори да се събудят, преди да изпият сутрешната си чаша кафе. За други от нас то пък е една приятна напитка, без която можем да живеем, но предпочитаме все пак да си я пием. И в двата случая обаче трябва да помислим колко кафе можем да пием на ден, без да вредим на организма си.

За щастие, кафето като напитка е изключително полезно. Независимо дали предпочитате мляно кафе или кафе капсули, ползите от него могат да бъдат много. Както с всяко друго нещо обаче, ако прекалим, можем да си навлечем някои неприятности.

Кога, а не колко

Преди да си отговорим на въпроса „колко кафе можем да пием", по-важно е да научим кога е подходящото време за пиене на кафе. Много хора смятат, че могат да го пият, когато си искат, без да имат последици. Всички сме чували за някои, които и преди сън да пийнат кафе, няма да имат проблем със заспиването.

Науката обаче е доказала, че това не е точно така. Макар и не всеки да има проблем със заспиването, след като е пил кафе, почти всички ще имат проблем със самия сън. Сънят има няколко фази, които са изключително важни, а кофеинът в кафето не ни позволява да прекараме много време в най-дълбоката. Така можем да спим и цяла нощ, без реално да си починем достатъчно.

Ето защо е необходимо да ограничим кафето преди лягане. Тъй като обаче то се задържа в системата ни повече от 6 часа, това означава, че трябва да внимаваме като цяло с консумацията на тази напитка в следобедните часове.

И все пак… колко?

За да отговорим този въпрос, трябва да знаем какво кафе консумирате. Ако сте почитатели на безкофеиновото, може и да нямате кои знае колко проблеми, дори да изпиете един литър на ден. Проблемът с дозите кафе най-вече идва от кофеина в него.

Това обаче ни води към друг въпрос – какъв бленд пиете. Ако кафето, което пиете, е предимно арабика, тогава можете да пиете почти двойно повече от бленд, който е изцяло робуста. Защо? Ами просто съдържанието на кофеин в него е много по-малко. Така че намерете си качествено кафе арабика (например от Espressimo.bg) и му се насладете, ако просто искате да пиете много от любимата си напитка.

И все пак ни интересува количеството, нали? В най-общ смисъл трябва да се стремим да не консумираме повече от 400 мг кофеин на ден. До 600 мг може и да не виждаме някакви негативни последици, но повечето хора не се справят добре с повече от това количество.

А колко реално са 400 мг? В една средностатистическа чаша еспресо има около 100 мг кофеин. Еспресото обикновено е бленд от арабика и робуста, така че ако пиете само арабика, това значи че на ден можете да си позволите до 6 чаши кафе, а за робуста – само 3!

SEO оптимизация на сайт за малкия бизнес
Как да си приготвим по-хубаво кафе
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Guest
Четвъртък, 25 Април 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.socialdude.net/

Marketing Dude

Наука/Science
Медии/Media
Интересно/Popular
Броят на клавишите на синтезатора определя ширината на звуковия диапазон - броят на октавите, едновременно достъпни за музиканта. Класическата клавиатура за пиано съдържа 88 клавиша (7 пълни октави + 3 клавиша за подконтакт). Но когато свирите повече...
1678 Hits
Бизнес/Business
Интересно/Popular
Сега на пазара има огромен брой кредитори, които предлагат своите продукти на обществеността. Действителният принцип на тяхната работа е подобен: раздават пари, а след това клиентът ги връща с лихва. Не всичко обаче е толкова просто, колкото изглежда...
847 Hits

code

<a data-es-sharer></a>
<script type="text/javascript">
!function(d, id){
if (!d.getElementById(id)) {
var script = d.createElement("script");
script.id = id;
script.src = "https://www.socialdude.net/media/com_easysocial/scripts/sharer.js?v=1";

script.setAttribute('data-frame', 'https://www.socialdude.net/index.php?option=com_easysocial&view=sharer&layout=button&Itemid=227?tmpl=component');

d.getElementById(id);
d.body.appendChild(script);
}
}(document,"es-sharer-js");
</script>