Един тревожен въпрос все по-често се разисква от всички еколози по света, а именно проблема с опазването на околната среда от технологичното замърсяване при използването на стандартните начини на енергия. Другия проблем е свързан с намаляването на природните ресурси, необходими за производството на електроенергия. Природните блага като нефт, газ, въглища са изчерпаеми и колкото по-бързо намерим техен заместител, толкова по-добре за околната среда и всички нейни обитатели. Пример за изчерпването им е все по-рядкото разработване на нови находища, като този процес става все по-скъп, защото залежите се намират на все по-голяма дълбочина и не е известно до колкото те са богати на енергия.

Добиването на енергия чрез атомните електрически централи (АЕЦ), както и чрез топло електрическите централи (ТЕЦ) не е никак добро решение за околната среда, понеже са едни от големите й замърсители. Водните електроцентрали (ВЕЦ) пък от друга страна изискват специални условия за изграждане и скъпо струваща техника. Всички тези смущаващи новини трябва да ни накарат да се замислим какво причиняваме на околната среда и до кога тя ще бъде благосклонна към нас. Все повече хора намират алтернативен метод да се сдобиват с енергия от така наречените „възвръщаеми източници".

Те са по известни като слънчеви колектори, които обработват слънчевата енергия, превръщайки я в така необходимата ни електрическа енергия. Използването им се смята за много добра и изгодна инвестиция, която се връща с времето. Направени са няколко основни проучвания, като едно от тях сочи, че използването на слънчеви колектори Sunstar.bg в домакинствата намалява потреблението на топла вода за бита с около 40 литра. Те са напълно безвредни както за хората, така и за околната среда, като това се счита за тяхно главно предимство. Предлагат начин за спестяване на пари и същевременно доставят така необходимата екологично чиста енергия за домакинствата.

Слънчеви колектори за топла вода с термосифон и технология „Heat-Pipe" са двата основни типа вакуумни колектори, които се предлагат на пазара.

При колекторите от първия тип с термосифон специфичното е че соларния колектор и водосъдържателя са свързани в едно цяло. Тук е заложено използването на специфичното свойство на горещата вода да се предвижда и циркулира непрестанно между водосъдържателя и слънчевия колектор. Щом относителното тегло на водата намалее вследствие на нагряването й, тя по естествен път се покачва нагоре към резервоара.

При вакууменият слънчев колектор с „Heat Pipe" технология, основния компонент е вакуумната „heat pipe" тръба. Точно там се извършат главните действия, а именно процесите на кондензация и изпарение, които достигайки горната част на тръбата се получава топлообмен. Тази технология се смята както за изключително ефективна поради високия коефициент на усвояване на слънчевата енергия, така и икономически изгодна заради изключително ниските показатели на топлинни загуби.

Ако имате нужда от помощ при избор на слънчеви колектори може да посетите офисът на фирма Sunstar.bg на адрес: бул. Христо Ботев 101, 1303 София; телефон за контакти: 02 994 2999.