Приготвяне на храната

В приготвената храна е важно да се запазят хранителните качества и витаминното съдържание на продуктите, от които е съставена. За това важна роля играе прилаганата технология (готварската обработка), както и въздухът, водата и топлината. 

Окисляването на продуктите променя хранителността и свежестта им - засяга се цветът им, намалява се витаминният състав (витамин С, А, Е), променят се мазнините. Окисляването на храните, държани при стайна температура, се ускорява. Те по-бързо губят от хранителните си вещества, отколкото храните, поставени в хладни помещения или в хладилник.

Водата е важен фактор за приготвянето на ястията. В нея продуктите се измиват и се варят и поради това се разтварят много хранителни вещества - багрилни, вкусови, киселинни, захари, някои белтъчни вещества, минерални соли, витамини. Разтворимостта на тези вещества е толкова по-голяма, колкото по-голяма е допирната повърхност с водата.

При готвенето температурата оказва различен ефект върху състава на хранителните продукти. Много от белтъчните вещества се пресичат, въглехидратите от типа на нишестето набъбват, целулозата омеква, променят се цветът и вкусът на продуктите. За да не се развалят продуктите и да не се влошават качествата им при приготвянето на ястията, както и да се запазят хранителните, вкусовите и ароматните вещества в тях, изисква се опитност и знания, а трябва да се спазват и някои изисквания.

Зеленчуците и плодовете се запазват, ако се съхраняват на влажно, тъмно и хладно място при температура в помещението около 2-3 градуса. Те трябва да се мият бързо на течаща вода, без да киснат във водата. Чистенето, рязането и миенето стават непосредствено преди топлинната обработка, като се спазват следните условия: картофите и морковите се измиват предварително с четка на течаща вода; зеленчуците и плодовете се обелват с нож от неръждаема стомана; зеленчуците за салати се режат преди поднасянето.

Варенето стана в кипяща вода, за да не се разрушават витамините. По същите причини за кухненска обработка най-добри са емайлираните съдове от Vertex, както и стъклените и тези от неръждаема стомана. При готвенето съдовете трябва да са затворени плътно с капаци: свободното пространство между капака и течността да бъдат най-много 2-3 пръста.

Бланширането не се препоръчва, защото намалява хранителните вещества и витамините на продуктите. Зеленчуците и плодовете се варят, приготвят се на пара, пекат се, задушават се и т.н. Ястията от зеленчуци и плодове трябва да се приготвят непосредствено преди консумацията. Подгряването на ястието унищожава напълно витамините в него.

При кухненска обработка на зеленчуците и плодовете не трябва да се използват химични и алкализиращи средства (сода за хляб, бакпулвер), тъй като те унищожават витамините. Подправките, маслото и соковете се поставят в края на готвенето, за да запазят витаминния си състав.

How to boost sexual stamina in Intimacy life with ...
How High-Frequency Traders Influence the Stock Pr...

NOTE! This site uses cookies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

 

EU user consent policy

When using Google products that incorporate this policy, certain disclosures must be given to and consents obtained from end users in the European Union where EU data protection law requires such disclosures and consents.

For end users in the European Union:

 • You must use commercially reasonable efforts to disclose clearly, and obtain consent to, any data collection, sharing and usage that takes place on any site, app, email publication or other property as a consequence of your use of Google products; and
 • You must use commercially reasonable efforts to ensure that an end user is provided with clear and comprehensive information about, and consents to, the storing and accessing of cookies or other information on the end user’s device where such activity occurs in connection with a product to which this policy applies.
 •  

  code

  <a data-es-sharer></a>
  <script type="text/javascript">
  !function(d, id){
  if (!d.getElementById(id)) {
  var script = d.createElement("script");
  script.id = id;
  script.src = "https://www.socialdude.net/media/com_easysocial/scripts/sharer.js?v=1";

  script.setAttribute('data-frame', 'https://www.socialdude.net/index.php?option=com_easysocial&view=sharer&layout=button&Itemid=227?tmpl=component');

  d.getElementById(id);
  d.body.appendChild(script);
  }
  }(document,"es-sharer-js");
  </script>